Boktips; Tractor Boys

kollage_1500

Martin Bogren- Tractor Boys
Tryckt i Italien
© 2013
Utgiven av Dewi Lewis Publishing, England
ISBN 978-1-907893-35-3

bild 1_1500_omsl

EPA
Körde igår förbi denna (se kollaget överst) trevliga EPA-traktor och kom genast att tänka på en av mina favoritfotografer alla kategorier. Martin Bogren. Jag har tre av hans fina böcker i min bokhylla: Ocean; om några människors möte med havet, Lowlands; om fotografens hembygd, och denna boken- Tractor Boys; en bok om ungdomars liv i och runt sina EPA-traktorer och A-traktorer. Bilder från bilburen ungdom, bilder från svensk småstad och landsbygd. Bilder som visar något som känns mer och mer fjärran för stora delar av sveriges befolkning. Ett liv några kan känna igen och andra önskar dom kunde känna igen.

Boken
Boken är på 60 sidor och innehåller svartvita bilder på varje högersida och på många vänstersidor. Totalt 36 bilder. Bilderna är oskarpa, nästan trolska. Boken innehåller också en av de bästa bilderna jag sett av svensk skog. Ett skogsbryn som fotograferats med enorm känsla för den trolska svarta svenska skogen. Boken är lika mycket enskilda porträtt som den är vyer över landsbygd, bensinlukt, däckstjut och raggar-fylla. Bränt gummi, asfalt men också grusväg. Det är småort, nedlagt brukssamhälle och känslorna av melankoli men även eufori är inte långt borta.

Jag hoppas
Fotografen har givit mig mersmak och jag ser fram emot att få göra hans bekantskap även i framtida verk.
Besök gärna hans fina sida: http://www.martinbogren.net

bild 2_1500

bild 3_1500

bild 4_1500

Boktips; John Fielder- California

bild_1500

John Fielder- California images of the landscape
Tryckt i Japan
© 1985
Utgiven av Westcliffe Publishers, Inc., Engelwood, Colorado
ISBN 0-942394-13-5

California
Kom igår över en fotobok i ett antikvariat, för en väldigt billig peng. Boken är tämligen oansenlig att döma av dess omslag. Den påminner starkt om dessa dussinböcker med bilder som ska imponera men som fallerar i bildbehandling, papperskvalitet och tryck. Böcker som är så vanliga från åttiotalet och som idag ser billiga ut i sin brist på förarbete och kvalitet.

Denna bok då?
Tog i alla fall upp boken för att förstrött bläddra igenom den, fullt inne på att även detta är en medioker produktion som jag ändå inte vill ha i min bokhylla. Döm om min förvåning när bilderna visar sig vara riktigt bra, bildbehandlingen förstklassig och trycket inte långt efter. Och detta i en amerikansk bok från 1985!? En riktig överraskning.
Välkomponerade landskapsbilder av hög klass. Det syns att extra tonvikt lagts på tryck och att fotografen inte använt småbild.

John Fielder
Jag känner inte igen fotografens namn men ni mer namnkunniga kanske vet mer besked på den punkten. Han har använt en Wista 4” x 5” field view kamera med varierande brännvidd.

Varsågoda
Här är några utsnitt ur boken.

bild 1_1500

bild 2_1500

bild 4_1500

bild 5_1500

Bokrecension; Our Smallest Towns

 

Ju äldre jag blir desto mindre angeläget känns det mig att ständigt meddela mina åsikter utåt. Ja jag vet att några av er drar en lättnadens suck men tänk vad trevligt det blir nu att få ett boktips 😉omslag_1500

Boken heter:

Our Smallest Towns
Big Falls, Blue Eye, Bonanza,
& beyond
Foto och text av Dennis Kitchen och en introduktion av Garrison Keillor.
Boken är utgiven 1995 av Chronicle Books, San Francisco.
112 sidor.
ISBN: 0-780811 809023
Fotografen och tillika författaren har rest genom USA uppsökandes de små städer med lägst antal invånare. Från Alabama till Wyomming, 50 stater.

 

Bilderna är vackra sepiatonade svartvita bilder i panoramaformat. På bilderna ses invånarna i och framför sina små städer. Invånarantalet varierar från några enstaka invånare till populationer på runt hundra och med som mest litet över sexhundra invånare.

 

Bilderna berättar om ödslighet, döende, men också om stolthet, födelse och glädje. Vi möter invånare, ja människor i kortare texter till varje bild. Människor som berättar något om staden och dess invånare. Jag får nästan lust att bosätta mig i några av städerna.

 

På en av bilderna finns ingen människa med. Det är en folktom stad, population: 0 Hoot Owl, Oklahoma.

 

En spännande bok som visar och berättar om små samhällen, främmande från våra samhällen här i Sverige men ändå så lika. Det är baksidan på det urbana USA. Det är landsbygden, glesbygden. Det är trevligt och det är underhållande. Det är en historia jag inte sett berättas tidigare.

 

Jag rekommenderar varm denna trevliga och vackra bok där dokumentärt möter konst, där det vackra lyser igenom och bär upp det rent dokumentära.

uppslag_1500