Bokrecension; Our Smallest Towns

 

Ju äldre jag blir desto mindre angeläget känns det mig att ständigt meddela mina åsikter utåt. Ja jag vet att några av er drar en lättnadens suck men tänk vad trevligt det blir nu att få ett boktips 😉omslag_1500

Boken heter:

Our Smallest Towns
Big Falls, Blue Eye, Bonanza,
& beyond
Foto och text av Dennis Kitchen och en introduktion av Garrison Keillor.
Boken är utgiven 1995 av Chronicle Books, San Francisco.
112 sidor.
ISBN: 0-780811 809023
Fotografen och tillika författaren har rest genom USA uppsökandes de små städer med lägst antal invånare. Från Alabama till Wyomming, 50 stater.

 

Bilderna är vackra sepiatonade svartvita bilder i panoramaformat. På bilderna ses invånarna i och framför sina små städer. Invånarantalet varierar från några enstaka invånare till populationer på runt hundra och med som mest litet över sexhundra invånare.

 

Bilderna berättar om ödslighet, döende, men också om stolthet, födelse och glädje. Vi möter invånare, ja människor i kortare texter till varje bild. Människor som berättar något om staden och dess invånare. Jag får nästan lust att bosätta mig i några av städerna.

 

På en av bilderna finns ingen människa med. Det är en folktom stad, population: 0 Hoot Owl, Oklahoma.

 

En spännande bok som visar och berättar om små samhällen, främmande från våra samhällen här i Sverige men ändå så lika. Det är baksidan på det urbana USA. Det är landsbygden, glesbygden. Det är trevligt och det är underhållande. Det är en historia jag inte sett berättas tidigare.

 

Jag rekommenderar varm denna trevliga och vackra bok där dokumentärt möter konst, där det vackra lyser igenom och bär upp det rent dokumentära.

uppslag_1500

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*